Kulturno umjetničko društvo Bukovac, osnovano 1924. godine, jedno je od najstarijih folklornih društava u Zagrebu i Hrvatskoj, koje dugi niz godina predano njeguje kulturnu baštinu i narodne običaje.  

Za svoj doprinos u njegovanju kulturne baštine i folklorne tradicije KUD-u Bukovac je 2004. dodijeljena Povelja grada Zagreba za 80. obljetnicu i 2014. godine za 90. obljetnicu rada.
Društvo kontinuirano sudjeluje na gradskim i općinskim smotrama folklora. Također je nastupilo na tradicionalnim smotrama folklora u Hrvatskoj kao što su  Đakovački vezovi i Vinkovačke jeseni, te na tradicionalnim susretima podsljemenskih društava pod nazivom „Prigorski dan“.

Ono je poznato i izvan granica naše države, društvo je dva puta nastupilo u Munchenu na Oktoberfestu,  na Konferenciji o svjetskom miru u Beču, na festivalu folklora u Češkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Bili smo gosti kod Gradišćanskih Hrvata, te na gala koncertu u Gratzu, u organizaciji najuspješnijih gospodarstvenika Austrije. Tom prilikom su bile pozvane novoprimljene članice EU, na koju je bila pozvana i Hrvatska koju smo mi predstavljali. 2009. godini društvo je bilo i na gostovanju u Kanadi. Svake godine društvo organizira godišnji koncert, na kojem, uz nastup svih sekcija društva, ponekad sudjeluju gosti KUD-ovi iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske.

KUD  je izdao dva nosača zvuka:
2015. godine dvostruki CD povodom proslave 90. obljetnice, u izvedbi svih članova društva. Na prvom CD-u izvedene pjesme Prigorja, a na drugom pjesme iz ostalih dijelova Hrvatske
2003. godine Pjesme i plesovi Prigorja, Pokuplja i Međimurja, u izvedbi dječje sekcije

Društvo se je bavilo i izdavačkom djelatnošću:
2019. godine knjiga spomenar „Bukovac kojega više nema“ Bukovčanke Jasmine Vranjković
2014. godine knjiga poezije „Ceker pun stiha“ Ivana Milčeca – Iveka
2012. godine knjiga poezije „Štel bi te belega meti“ Bukovčana Ivana Milčecavić

Redovan rad našeg društva odvija se kontinuirano kroz rad pet sekcija društva:
-    dječja (predškolska i školska)
-    plesačka sekcija odraslih
-    tamburaški orkestar
-    ženska vokalna skupina
-    sekcija za izradu tradicijskog nakita i narodnih nošnji

 
Umjetnički voditelj i koreograf: Alen Šušković
 

Rođen je u Zagrebu 1972.godine, gdje je završio i osnovnu i srednju Trgovačku školu.
Folklornim plesanjem  bavi se još od osnovne škole i sve do danas. Od 1995.godine zaposlen je  kao profesionalni plesač – pjevač u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“.

Dugogodišnji je polaznik zimske i ljetne škole folklora koju uspješno i polaže . Istražuje i prikuplja pjesme i plesove iz raznih krajeva Hrvatske.
Godinama vodi amaterska folklorna društva u Zagrebu i okolici ( KUD „Bukovac“, iz Zagreba, KUD „Preporod“, iz Dugog sela, KUD „Kloštar“, iz Ivanića, KUD „Maksimir“, iz Zagreba, KUD „Bosiljak“, iz Čučerja i druge ).
Predavač je na brojnim seminarima diljem  svijeta (Argentina, Njemačka, Mađarska, Austrija) gdje žive Hrvati.

Prvi je stručni voditelj koji je podučavao mlade hrvatskom folkloru u dalekoj Argentini, kojom prilikom je, u znak zahvalnosti, proglašen počasnim predsjednikom najstarijeg Hrvatskog  kulturno umjetničkog društva, KUD-a „Zrinski“ u  Buenos Airesu.

Voditelj tamburaškog orkestra: Josip Jordanić-Šero
 

Rođen 11.04.1959. u  Zagrebu.

Uz završenu   srednju školu za likovnog tehničara te završene dvije godine Likovne akademije, njegova najveća ljubav je tamburaška  glazba, kojom se  bavi od rane mladosti.

Bio je član  poznatog tamburaškog sastava Ex Panonija od njenog osnutka.         

Zadnjih 10 godina radi kao voditelj dječjih i tamburaških orkestara u kulturno umjetničkim društvima : Prigorec, Markuševec i Prigorski zdenec, Vidovec, a od kraja 2015.godine i u KUD-u Bukovac.

Voditeljica dječjih sekcija: Andrea Petek Filipaj
 

Andrea Petek rođena je u Zagrebu 1988.godine gdje je završila osnovnu i srednju školu (opća gimnazija). Nakon toga upisuje Stručni studij javne uprave.
Folklorom se bavi još od vrtićkih dana sve do danas.
Svoje prve korake folklora u KUD-u „Bukovac“ započela je u najmanjoj sekciji ,no sada je i sama voditeljica te iste, ali je i članica i plesačica odrasle skupine.
Sudjelovala je na seminaru folklornog pjevanja za djecu i odrasle, pod vodstvom Bojana Pogrmilovića. Pohađala je muzičku školu „Pavao Markovac“, gdje je učila svirati klavir.
Završila je tečaj salse ,latinsko-američkih i standardnih plesova.

Voditeljica pjevanja: Nikolina Petek
 

Nikolina Petek rođena je 16. prosinca 1986. u Zagrebu. Završila Osnovnu školu Bukovac, Osnovnu glazbenu školu „Pavao Markovac“ (gitara) i Petu gimnaziju u Zagrebu. Maturirala je 2005. godine. Iste godine upisuje Stomatološki fakultet u Zagrebu.  

Dobitnica je posebne Rektorove nagrade za dvostruki nosač zvuka ostvaren u 2008. - godini obilježavanja 60. obljetnice djelovanja SKUD- a „Ivan Goran Kovačić“ čija je članica od 2004. do 2012. godine. Isti je nosač zvuka nominiran za nagradu Porin (2008.) u kategoriji za najbolji album folklorne glazbe. Sudjelovala je u stvaranju albuma Marijanskih hodočasničkh pjesama „O, mila majko nebeska“ 2009.godine koji je nominiran je za nagradu Porin (2010.) u kategoriji za najbolji album duhovne glazbe, a pjesma «O Marijo, bolne duše likarijo» iz istog albuma čija je solistica u kategoriji za najbolju folklornu izvedbu. Apsolvirala je u srpnju 2011., a diplomirala u roku na Stomatološkom fakultetu u rujnu 2011.godine. 

Folklorom se počela baviti još od osnovne škole u KUD-u Bukovac čija je aktivna članica odrasle sekcije i danas. Pohađala je seminare folklornog pjevanja za djecu i odrasle pod vodstvom Bojana Pogrmilovića i seminar korizmenih napjeva južne Hrvatske pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete. Svoje iskustvo u folklornom pjevanju zahvaljuje Tomislavu Habulinu i Jošku Ćaleti kao bivša članica SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Vodi folklorno pjevanje u HKUD "Prigorec"- Markuševec i FIS Remete.

Voditeljica sekcije seniora: Morena Kovač
 

Od 1971. do 2000. godine radi u Ansamblu narodnih pjesama i plesova "Lado" kao plesač-pjevač a uz to je od 1973. članica sjajnog vokalnog ansambla "Ladarice"
Radi u više KUD-ova kao voditelj i koreograf i ima iznimne rezultate, posebice s djecom.
Također surađuje s nekoliko kazališnih kuća ("Gavella", "Histrioni") gdje sudjeluje kao izvođač.

 

< Nazad